Sedím na konári a je mi dobre

Sedím na konári a je mi dobre

121 minut
Česko / Německo / West Germany Komedie / Drama / Poetický

Jeden z nejlepších filmů Juraje Jakubiska vypráví jednoduchý a zároveň spletitý příběh dvou válečných navrátilců Pepeho a Prengela (Bolek Polívka a Ondřej Pavelka), kteří se náhodou potkají a od té chvíle jsou jejich osudy pevně propojené. Oba společně najdou poklad, usadí se v opuštěné židovské pekárně a začnou péct chleba. Společnou láskou se jim stane tajemná dívka Ester (Markéta Hrubešová), která se tu jednoho dne objeví. Dvojici svérázných hrdinů ovšem čekají ještě různé další peripetie jejich společného osudu. Kromě jiného se oba stanou tatínky jedné malé holčičky. Na dveře však klepou padesátá léta a ne všechno bude veselé. Právě naopak. Jak se však nakonec ukáže, radost a chuť do života nakonec vždy překoná všechno. Film, v němž se zcela v intencích režisérovy poetiky proplétají historická fakta s fantazií a hrou, nahlížené výtvarnou kamerou Laca Krause, natočil Juraj Jakubisko v roce 1989 v koprodukci s NSR a s výraznou účastí českých herců. (Česká televize)

Více informací

O pořadu

Česko / Německo / West Germany Komedie / Drama / Poetický

Jeden z nejlepších filmů Juraje Jakubiska vypráví jednoduchý a zároveň spletitý příběh dvou válečných navrátilců Pepeho a Prengela (Bolek Polívka a Ondřej Pavelka), kteří se náhodou potkají a od té chvíle jsou jejich osudy pevně propojené. Oba společně najdou poklad, usadí se v opuštěné židovské pekárně a začnou péct chleba. Společnou láskou se jim stane tajemná dívka Ester (Markéta Hrubešová), která se tu jednoho dne objeví. Dvojici svérázných hrdinů ovšem čekají ještě různé další peripetie jejich společného osudu. Kromě jiného se oba stanou tatínky jedné malé holčičky. Na dveře však klepou padesátá léta a ne všechno bude veselé. Právě naopak. Jak se však nakonec ukáže, radost a chuť do života nakonec vždy překoná všechno. Film, v němž se zcela v intencích režisérovy poetiky proplétají historická fakta s fantazií a hrou, nahlížené výtvarnou kamerou Laca Krause, natočil Juraj Jakubisko v roce 1989 v koprodukci s NSR a s výraznou účastí českých herců.


(Česká televize)

Tvůrci

Juraj Jakubisko, Jiří Bulis

Hrají

Andy Hryc, Boleslav Polívka, Markéta Hrubešová, Viliam Polónyi, František Desset, Štefan Mišovic, Ján Melkovič, Ján Kroner ml., Lotár Radványi, Ľudovít Reiter, Adela Gáborová, Michal Monček, Ján Mildner, Deana Horváthová-Jakubisková, Stanislav Štepka, Marta Rašlová, Ľudovít Ozábal, Nora Kuželová, Vilhelm Perháč, Stanislav Hodoš, Erik Jamrich, Judita Ďurdiaková, Juliana Mrvová, Hana Militká, Ivan Drozdy, Milada Ondrašíková, Jozef Skala, Zita Furková, Ondřej Pavelka, Štefan Kvietik, Miroslav Macháček