
Marcus Wareing: Prostě Provence
S01E08 - Marcus Wareing: Prostě Provence (Kuřata)
Britové a jejich francouzští sousedé mají mnoho společného: nadšení pro ragby, barvy státní vlajky a lásku ke psům. Pravda, v kuchyňských záležitostech spolu vždy nesouhlasí (ano, teď myslíme na šneky). Ale když se vyskytne maso, které mají oba národy stejně rády, stane se ztělesněním pohodlí, které se odrazí v mnoha výborných jídlech. Jde o kuře.
More informationEpisodes
Season 1Rajčata
Když pomyslíme na francouzské kulinářství, několik věcí nás napadne okamžitě: víno, sýry, žabí stehýnka... ale podstatou většiny vynikajících provensálských jídel je nějaká nesmírně jednoduchá ingredience. A králem je zde bezesporu rajče, ať už ho bereme jako ovoce, nebo zeleninu.
Jehňata
Jednu věc mají Britové a Francouzi společnou: hrdost, která je vždy zalije v souvislosti s lokální kuchyní. Marcus se narodil a vyrůstal v Lancashire, kde se toho o dobrých jídlech hodně ví a odkud pochází i jeden z nejoblíbenějších britských pokrmů, lancashirské zapečené brambory. Jehněčí maso je prosté, chutné a hospodárné, ale zdalipak dokáží Francouzi Marcuse přesvědčit, že mají lokální pochoutku, která může s přehledem soutěžit s jeho milovanými zapečenými bramborami s jehněčím masem, a že je provensálské jehněčí lepší než to, které se prodává ve Spojeném království?
Marcus Wareing: Prostě Provence (Sýry)
Jedna věc je ve Francii důležitější než jídlo, a to sportovní duch - ať už je řeč o fotbalu, tenisu nebo třeba pétanque. Marcus tentokrát stmelí obě francouzské vášně, jídlo a sport, a bude soutěžit s místními soupeři. Pétanque a jídlo, kterým je uzemní? Nebude to mít lehké. Proto také hledá to nejlepší z ingredience, o které je známo, že ji francouzi zbožňují, a to je sýr.
Marcus Wareing: Prostě Provence (Olivy)
V Provence nemusí člověk chodit daleko, aby byl obklopen lokálními plodinami a produkty. Existuje ale ovoce, jehož název je s regionem navěky spojen a jehož se místní obyvatelé nemohou nabažit, máme na mysli zdejší nádherné olivy. Pěstují se tu více než tři a půl tisíce let a Marcus by chtěl pochopit, na čem se zakládá provensálské nadšení pro tuto drobnou a všestrannou pochoutku.
Marcus Wareing: Prostě Provence (Vepřové)
Marcus navštíví lokální pěstitelský trh, kde místní francouzský šéf každý týden okouzluje diváky živou gastronomickou prezentací a vařením. Tentokrát ale dostal vzkaz, že bude vařit britský mistr kuchař, což není nikdo jiný než Marcus. Protože místní lidé nemají o britské kuchyni nejlepší mínění, Marcus je pod velkým tlakem. Naštěstí miluje výzvy a dělá všechno pro to, aby našel nejlepší ingredience, kterými si obecenstvo získá. Začne masem, které milují Britové i Francouzi, a to je vepřové.

Marcus Wareing: Prostě Provence (Melouny)
Marcus Wareing: Prostě Provence (Melouny)
V Provence na trzích a v obchodech přechází zrak při pohledu na neuvěřitelnou nabídku čerstvých lokálních plodin a to nutí Marcuse k zamyšlení. Britové milují ovocnou klasiku, například jahody se šlehačkou nebo trhanec s jablky, a Marcus je zvědav, zda jsou na tom Francouzi stejně. Také milují retro recepty? A které z jednoduchých francouzských ovocných pokrmů mohou soupeřit s tradičními britskými oblíbenci?

Marcus Wareing: Prostě Provence (Kuřata)
Marcus Wareing: Prostě Provence (Kuřata)
Britové a jejich francouzští sousedé mají mnoho společného: nadšení pro ragby, barvy státní vlajky a lásku ke psům. Pravda, v kuchyňských záležitostech spolu vždy nesouhlasí (ano, teď myslíme na šneky). Ale když se vyskytne maso, které mají oba národy stejně rády, stane se ztělesněním pohodlí, které se odrazí v mnoha výborných jídlech. Jde o kuře.
Similar shows
About show
Jednu věc mají Britové a Francouzi společnou: hrdost, která je vždy zalije v souvislosti s lokální kuchyní. Marcus se narodil a vyrůstal v Lancashire, kde se toho o dobrých jídlech hodně ví a odkud pochází i jeden z nejoblíbenějších britských pokrmů, lancashirské zapečené brambory. Jehněčí maso je prosté, chutné a hospodárné, ale zdalipak dokáží Francouzi Marcuse přesvědčit, že mají lokální pochoutku, která může s přehledem soutěžit s jeho milovanými zapečenými bramborami s jehněčím masem, a že je provensálské jehněčí lepší než to, které se prodává ve Spojeném království?