Etiketa

Etiketa

S01E01 - Co to je?

2.7. 05:20
ČT1 SVČ
10 minut
2004

Pokud se dosud neumíte slušně chovat, máte jedinečnou šanci se to naučit s Ladislavem Špačkem.

Více informací
Nahrát
Nahrávat seriál

Epizody

Řada 1
Dostupné za 14 dnů
S01E_Kino, divadlo...

Kino, divadlo...

13.7. 05:15, ČT1 SVČ, 15 minut

Kino, divadlo...

Do kina, divadla či na koncert chodíme vždy včas. Přijdeme-li pozdě do divadla, vyčkáme do přestávky a teprve pak se usadíme na svá místa. Do řady vstupujeme vždy čelem k ostatním divákům, muž jako první a velmi slušně. Žena usedá (kromě výjimek) po pravici muže. Před každým představením vypneme mobilní telefon. Známé zdravíme nenápadně. V kině konzumujeme tiše. Je zdvořilé vůči tvůrcům filmu setrvat na místě až do chvíle, kdy skončí závěrečné titulky. Muž vždy pomáhá ženě z kabátu, vystojí řadu u šatny, šatnu zaplatí a pak dámu uvádí do hlediště.

Dostupné za 3 dny
S01E01

Co to je?

2.7. 05:20, ČT1 SVČ, 10 minut

Co to je?

Pokud se dosud neumíte slušně chovat, máte jedinečnou šanci se to naučit s Ladislavem Špačkem.

Dostupné za 4 dny
S01E02

Nejsme si rovni

3.7. 05:20, ČT1 SVČ, 10 minut

Nejsme si rovni

Společenské pravidlo číslo jedna zní: Ve společnosti si nejsme všichni rovni. Ve společnosti je vždy významnější žena, starší, nadřízený. Těm všem je věnována ve společnosti patřičná pozornost, jim prokazujeme úctu a dáváme přednost. Společensky významnější podává ruku jako první. Žena, společensky významnější, usedá jako první. A společensky významnější dáma vstoupí do dveří jako první. Muž nikdy nenechá ženu zvedat spadlý předmět. Společensky významnějším lidem, ženám, starším, nadřízeným, ale i hostům prokazujeme úctu také tím, že jim ve společnosti přenecháváme čestnější místo, a to je vždy po naší pravici. Společenská pravidla mají leckdy svůj původ v potřebě zajistit významnějším osobám pocit bezpečí. Proto jde do schodů i ze schodů muž vždy níž, aby mohl poskytnout ženě nebo staršímu oporu. Tak tedy přednost má vždy žena, starší, nadřízený. Ale co když se setkáme se všemi najednou? Společensky nejméně významný může být i pan ředitel, když je mladší a je muž. Věk je relativní, ale žena je znak nezpochybnitelný. Jako první půjde tedy do dveří žena, za ní bude následovat starší pán a jako poslední půjde pan ředitel. Někdy prostě není jasné, kdo je společensky významnější, ale pátrat po tom rozhodně nebudeme. Trapné rozmýšlení, komu dát přednost, je horší než rychlé, pohotové a přátelské řešení, byť je jakékoli.

Dostupné za 10 dnů
S01E08

Dary a dárky

9.7. 05:15, ČT1 SVČ, 15 minut

Dary a dárky

Pokud je dárců více, přikládáme k darům vizitku (napíšeme na ni něco osobního a podepíšeme se). Dar by měl být přiměřený a měl by být vybrán citlivě - dárky se totiž ve společnosti rozbalují a nikdo by se neměl cítit zaskočený - obdarovávaný ani hosté. Z dárku vždy a včas odstraníme cenovku a dárky přinášíme vždy zabalené. Jako dary nepoužíváme reklamní předměty. Pokud nemáme láhev stejné nebo podobné kvality, musíme otevřít tu, kterou přinesl host (s výjimkou některých vzácnějších vín). Pokud chceme obdarovat cizince, vybíráme dárky, které jsou typické pro naši zemi. Při obdarovávání květinami pozor na květomluvu (zvláště pokud víme, že ji obdarovávaná žena vyznává). Přinášíme zásadně řezané květiny, žádné květináče. Odstraníme papír, ale průhledný celofán ponecháme, je součástí aranžmá květiny.

Dostupné za 5 dnů
S01E25

Slavnostní oblečení

4.7. 05:20, ČT1 SVČ, 10 minut

Slavnostní oblečení

Pokud chcete být ve společnosti jako ryba ve vodě, L. Špaček vám poradí, jak na to (2004)

O pořadu

česky česky
2004

Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven. V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou.