Slečna Marplová

Slečna Marplová

S06E02 - Greenshawova Kratochvíle

23.3. 16:15
ČT1 SVČ
95 minut
2013
Velká Británie Krimi / Drama

Duchové nejsou, jsou jen lidé.Slečnu Marplovou vyhledá uprostřed noci zoufalá Louisa Oxleyová, která je s malým synkem Archiem na útěku před chlapcovým násilnickým otcem. Jane se rozhodne dvojici ukrýt na rodinném sídle dávné přítelkyně Katherine Greenshawové. Poněkud výstřední stará dáma a vášnivá botanička zrovna hledá sekretářku, a Louisa umí velmi slušně psát na stroji. Sídlo Greenshawů působí strašidelně samo o sobě, a tak Archiemu zrovna nepřidá, když mu majordomus Cracken vypráví, že v domě straší. Ještě téže noci muž tragicky zahyne při pádu ze žebříku a Archie se slečně Marplové svěří, že na schodišti zahlédl podivnou postavu v kápi. Policie celou záležitost uzavře jako nešťastnou náhodu, Jane si o tom však myslí své. A další události jí bohužel dají za pravdu. (Česká televize)

Více informací
Dostupné za 2 dny
S06E01

Karibské tajemství

30.4. 11:20, Epic Drama, 90 minut

Karibské tajemství

Když vrah objeví postup, který funguje, bude vraždit dál.Slečna Marplová tráví dovolenou na karibském ostrově Saint Honoré v hotelu Golden Palms, spravovaném manželským párem Molly a Timem Kendallovými. Pobyt jí zaplatil synovec Raymond v přesvědčení, že horké klima prospěje jejímu revmatismu. U večeře se Jane setkává s hovorným, leč poněkud nudným majorem Palgravem, jehož historky ji příliš nezaujmou. Zpozorní až v okamžiku, kdy se major pochlubí, že vlastní fotografii domnělého dvojnásobného vraha, který za své zločiny nebyl nikdy potrestán. Dříve, než ji však stačí zvídavé dámě pořádně ukázat, něco nebo někoho zahlédne a změní téma hovoru. Druhého dne je major nalezen mrtev a žádnou takovou fotografii u sebe nemá. Při rozplétání příčin podezřelého úmrtí se mimo jiné dozvíme, kde Ian Fleming našel jméno pro svého proslulého agenta 007. (Česká televize)

Dostupné za 4 dny
S06E03

Nekonečná noc

2.5. 11:25, Epic Drama, 85 minut

Nekonečná noc

Protivy se prý přitahují.Kdy to vlastně všechno začalo? Tenkrát, když jsme s Robbiem vzpomínali na jeho bratra a mluvili o našich plánech do budoucnosti? Nebo tenkrát, když jsem poprvé uviděl Ellie, neskutečnou, jako sen? Tak se ptá Mike Rogers, vypravěč příběhu, jehož osudová náhoda svede dohromady se slečnou Marplovou, pobývající na návštěvě u své nedávno ovdovělé přítelkyně. Mladík, který vystřídal celou řadu zaměstnání a povrchních vztahů, má velký sen: postavit na místě zvaném Cikánské pole fantastický dům a v něm potom žít. Jediný problém je, že nemá žádné peníze. Potom potká bohatou dědičku Ellie, následuje svatba a všechno náhle vypadá tak krásně. Cikánské pole je ale prý prokleté a neštěstí na sebe nedá dlouho čekat. (Česká televize)

Podobné tituly

Slečna Scarletová a Vévoda
Otec Brown
Vražedné záhady slečny Fisherové
Grantchester
Inspektor George Gently
Agatha Christie: Poirot

O pořadu

česky česky
2013
Velká Británie Krimi / Drama

Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném "Vražda na faře", a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a „zdeúředně“ konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi… Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto „detektiva v sukních“ se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu To je vražda, řekla, natočeného podle románu "Vlak z Paddingtonu", Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v Rozbitém zrcadle, či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu…) ... Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: „Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit…“(Česká televize)

Tvůrci

Sarah Harding

Hrají

Judy Parfitt, Robert Glenister, Julia McKenzie, Joanna David, Fiona Shaw, Martin Compston, John Gordon Sinclair, Duncan Casey, Sam Reid, Julia Sawalha, Kimberley Nixon, Vic Reeves, Matt Willis