Etiketa
S01E17 - Exotika u stolu
Obsluha by neměla muslimům nabízet alkohol a vepřové. Tip pro objednávání jídla: Hustým polévkám se říká krémy, vývarům se říká bujóny. A polévku nevyjídáme až do dna. Pokud byste se opravdu nemohli udržet, pak nakloňte talíř raději od sebe. Pro Italy nejsou těstoviny hlavním chodem, ale po předkrmu, neboli antipasto, jsou prvním chodem, il primo. Poté následuje hlavní chod, neboli il secondo. Pití tequilly po špetce soli a zakousnutí citronu je prý spíše evropský zvyk. Pokud je tequilla kvalitní, pije se čistá. Pokud máme objednány ústřice, zcela v souladu s pravidly etikety je ze skořápky vysrkáváme.
More informationSimilar shows
About show
Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven. V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou.