Zlaté dno

Zlaté dno

4.5. 14:40
ČT1
95 minut
1942
Československo Komedie

Papírník Cyril Putička (Vlasta Burian), který v Černošíně vede svůj obchod, je hrdým otcem tří dětí. Jeho synové Jaroslav a Vilém (Antonín Streit a Raoul Schránil) jsou úspěšní architekti, kteří vedou svou rychle se rozvíjející stavební firmu. Dcera Konstantina (Věra Ferbasová) má možnost se díky své kráse přivdat do vyšší společnosti. Jednoho dne za ním všichni tři přijedou na návštěvu a oznámí zásnuby Konstantiny. Požádají ho, aby se přestěhoval do Prahy do jejich novostavby, kde má zařízený byt. Cyril se zdráhá, ale nakonec povolí a začíná série jeho příhod v lepší společnosti, kdy je představen prezidentu banky a jeho choti. Po čase ho však život bez práce začne unavovat a najde si místo příručího v nově otevřeném papírnictví Jarmily Valentové (Zita Kabátová). Poté, co synové zjistí, že pracuje, rozejdou se s ním. Cyril investuje uspořené peníze do Jarmilina obchodu. Pomalu, ale jistě se rozrůstající papírnictví se stane jedním z nejlepších v Praze. Po letech se znovu shledává se svými dětmi, kterým se nedaří dobře a po osobních prohrách potřebují opět pomoci postavit se na vlastní nohy. Film velmi rozkošně poukazuje na rizika cesty za úspěchem a cenu poctivého lidského snažení.(Jiri_Jaros)

Více informací
Nahrát

Podobné tituly

Právě začínáme

O pořadu

česky, audio popis (AD) česky
1942
Československo Komedie

Papírník Cyril Putička (Vlasta Burian), který v Černošíně vede svůj obchod, je hrdým otcem tří dětí. Jeho synové Jaroslav a Vilém (Antonín Streit a Raoul Schránil) jsou úspěšní architekti, kteří vedou svou rychle se rozvíjející stavební firmu. Dcera Konstantina (Věra Ferbasová) má možnost se díky své kráse přivdat do vyšší společnosti.
Jednoho dne za ním všichni tři přijedou na návštěvu a oznámí zásnuby Konstantiny. Požádají ho, aby se přestěhoval do Prahy do jejich novostavby, kde má zařízený byt. Cyril se zdráhá, ale nakonec povolí a začíná série jeho příhod v lepší společnosti, kdy je představen prezidentu banky a jeho choti.
Po čase ho však život bez práce začne unavovat a najde si místo příručího v nově otevřeném papírnictví Jarmily Valentové (Zita Kabátová). Poté, co synové zjistí, že pracuje, rozejdou se s ním. Cyril investuje uspořené peníze do Jarmilina obchodu. Pomalu, ale jistě se rozrůstající papírnictví se stane jedním z nejlepších v Praze. Po letech se znovu shledává se svými dětmi, kterým se nedaří dobře a po osobních prohrách potřebují opět pomoci postavit se na vlastní nohy. Film velmi rozkošně poukazuje na rizika cesty za úspěchem a cenu poctivého lidského snažení.(Jiri_Jaros)

Tvůrci

J. Střecha. Scénář a režie V. Slavínský, Josef Dobeš, Vladimír Slavínský

Hrají

Rudolf Deyl ml., Jaroslav Marvan, Jindřich Láznička, Raoul Schránil, Zita Kabátová, Slávka Doležalová-Kulhavá, Vilém Pruner, Jindra Hermanová, Marie Blažková, Antonín Streit, Marie Ptáková, Jan Černý, Marie Vildová, Věra Ferbasová, Jiří Vondrovič, Antonín Strnad, Marta Školudová, Zdeněk Šavrda, Bedřich Ulrych, Jaroslav Hladík, Karel Kolár, Antonie Langrová, Antonín Brož, Dagmar Lehovcová, Alena Hajdová, Bohumil Langer, Vladimír Růžička, Květa Nechvátalová, Antonín Mikulič, Eva Bartáková, Vladimír Pospíšil-Born, Vlasta Burian, Růžena Šlemrová, Jiřina Bohdalová, František Filipovský, Vladimír Salač