Neobyčejné životy

Neobyčejné životy

S02E06 - Otakar Brousek

17.3. 23:45
ČT1
60 minut
2010
Životopisný / Dokumentární

Portrét významného českého herce, majitele podmanivého hlasu, dlouholetého člena Divadla na Vinohradech a zakladatele početné herecké rodiny... Podobně jako celá řada velkých českých herců začínal i Otakar Brousek (28. 9. 1924 – 14. 3. 2014) svou hereckou kariéru u ochotníků. A také jako řada jeho kolegů patřil ke generaci, jíž se dostalo už v dětství a mladí hudebního vzdělání. Hrál na housle, zpíval ve sboru. Zájem o literaturu, nejen tu divadelní, stejně jako o výtvarné umění, byl vždy samozřejmostí. Vedle komplexních múzických zájmů ale také hodně sportoval. Ve zdravém těle zdravý duch – tak se tomu říkávalo, anebo podle starých Řeků kalokagathia – dokonalá harmonie těla a ducha. Otakara Brouska si veřejnost pamatuje hlavně jako divadelního herce a majitele podmanivého hlasu. Z velkých divadelních rolí jmenujme např. Bruta v Juliu Caesarovi, Borise Godunova, profesora v Loupežníkovi či Johna Proctora v Čarodějkách ze Salemu. Před kamerou ztvárnil na sedmdesát rolí. Jednu z posledních rolí pak v televizním filmu Viktora Polesného Smyčka, který je rovněž podepsán pod tímto pořadem. Otakar Brousek byl také výborným recitátorem, konferenciérem, dabérem a voiceoverem.(Česká televize)

Více informací

Podobné tituly

Konec starých časů

O pořadu

česky, audio popis (AD) česky
2010
Životopisný / Dokumentární

Marta Kubišová je jednou z našich nejznámějších zpěvaček honosící se hlubokým altem. Na konci 60.let nejpopulárnější zpěvačka (vítězka Zlatého Slavíka v roce 1966, 1968 a 1969). Od roku 1964 vystupovala v divadle Rokoko, kde hrála i zpívala. Zde se setkala s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. Spolu pak v roce 1968 vytvořili trio Golden Kids, které bylo velmi populární a byl to první pokus o českou smíšenou popovou skupinu. S Golden Kids koncertovala po celé Evropě a byl o ní zájem především ve Francii. V roce 1969 nahrála dodnes velmi ceněnou sólovou desku Songy a balady patřící mezi nejlepší popové desky československé historie. Její antikomunistické postoje a popularita se však staly trnem v oku pro vládnoucí komunistickou garnituru, která na základě zfalšovaných pornografických fotografií zakázala Martě v roce 1970 veřejně vystupovat. V roce 1977 se stala Marta Kubišová signatářkou Charty 77 a o rok později ilegálně nahrála s folkovými umělci několik lidových písní. Bez zpívání žila až do roku 1989, kdy se opět vrátila na scénu a zpívá dodnes v divadle Ungelt. Marta se také věnuje charitě – moderuje každoroční Adventní koncerty – a opuštěným zvířatům (spolupráce na pořadu Chcete mě). Její nejznámější skladby jsou např. Modlitba pro Martu, Depeše, Nechte zvony znít, Magdalena, Hey Jude, Ring-o-Ding, Mama, Oh baby, baby, Lampa a další. V letošním roce oslavila v plné síle a s novými plány krásné životní jubileum – 70 let. Gratulujeme !(oficiální text distributora)

Tvůrci

V. Polesný

Hrají

V. Preiss, Otakar Brousek st., Jaromír Hanzlík, Otakar Brousek ml., Alfred Strejček, Karel Weinlich, O. Brousek, Jaroslava Brousková, Luka Rubanovičová