Skip to content
SledovaniTV
Program Guide TV tips Channel Offer About Supported Platforms HBO Max
Sign up
Enter voucher code Sign up Sign In
English en
Čeština English Slovenčina

User

Sign In Sign up Enter voucher code

Main menu

Program Guide TV tips Channel Offer About Supported Platforms HBO Max

English en
Čeština English Slovenčina
Psovité šelmy v divočině (1)

Psovité šelmy v divočině (1)

Prima ZOOM
70 minutes
Documentary
Buy

Psovité šelmy, nejrozšířenější masožravci na planetě, jsou tajemné a impozantní. Na světě žije celkem 37 druhů. Jedním z nich je i liška tibetská, která žije na vysokohorských plošinách. Pro lov velkých zvířat je příliš malá, proto se zaměřuje na menší kořist – především na pišťuchy, které tvoří 95 % její potravy. Liška umí dokonale splynout s krajinou, což jí v lovu značně pomáhá. Většinou jí k nasycení stačí jedna pišťucha denně, ale v období, kdy vychovává mláďata a kojí, musí více jíst, aby uživila rodinu. O mláďata se ale naštěstí nestará sama. Na rodičovství se podílí i samec, jenž hlídá potomky, loví potravu i vyhrabává nory. Ať žijí psovité šelmy kdekoliv, vždy mají strategii přežití. Divocí psi jsou vždy silnější, když spolupracují, což platí hlavně v rozmanitých lesích jižní Indie. Právě zde žijí dhoulové, kteří se dorozumívají charakteristickým vysokým štěkáním. Mají celkem jedenáct typických zvuků určených pro různé situace. Komunikace ale neslouží jen k zábavě – slouží také k přežití. V jejich prostředí se totiž vyskytují také sloni, levharti i tygři. Co se týče lovu, dhoulové loví výhradně ve smečkách, díky čemuž dokážou ulovit i velkého jelena. Mezi psovité šelmy s nejpronikavějším hlasem patří jednoznačně vlci. Nejobávanějším vlčím poddruhem je vlk arktický, jenž tráví celý život v zamrzlé arktické tundře. Díky své jedinečné srsti však dokáže snášet chlad, ale i hlad. Někdy vydrží bez jídla i více než dva týdny. Jeho vytí může být slyšet až na 15 kilometrů daleko a ve smečce velmi pečlivě spolupracuje s ostatními. Díky efektivní komunikaci tak dokáže smečka společnými silami ulovit kořist až dvacetkrát větší, než je samotný vlk. V Africe se nachází pozůstatek obrovského jezera, pánev Makgadikgadi, kde žije další psovitá šelma – pes ušatý. Ten má dlouhé uši, které jsou delší než jeho hlava, což z nich činí dokonalý zvukový nástroj. Pomáhají mu při vyhledávání hmyzu, jenž tvoří hlavní složku jeho potravy, a to ve dne i v noci. Po celý den však musí být pes ušatý ve střehu, protože sdílí své teritorium se šakalem čabrakovým, který je větší a považuje ho za kořist. V Jižní Americe pak lze nalézt psa hřivnatého. Tento nejvyšší divoký pes na planetě obývá savany a živí se masem či ovocem, které se většinou vyskytuje v jeho okolí. Fenek tak oproti němu čelí daleko tvrdším výzvám. Obývá pouště s horkým klimatem, kde jsou podmínky pro život velmi náročné. Jeho velké uši mu však pomáhají se s nimi vyrovnat – fungují totiž jako přirozená klimatizace. Jakmile je venku tma, fenek se vydává hledat potravu, které má jako všežravec dostatek. S vodou je to komplikovanější, ale díky mimořádně přizpůsobeným ledvinám naštěstí nepotřebuje téměř pít – většinu potřebné tekutiny totiž získává přímo z potravy. Jeden z nejpřizpůsobivějších divokých psů žije v Austrálii. Jedná se o psa dinga, který má mimořádně rozmanitý jídelníček. Potravu hledá v lese, ale i na pláži, kde se kořistí často stávají krabi nebo želví vajíčka. Ty najde pomocí citlivého čenichu, který má o 290 milionů receptorů víc než lidský nos. Za nejodolnější psovitou šelmu je považována liška obecná, která dokáže přežít v tundře, lesích i v městském prostředí. V Evropě je jejím oblíbeným útočištěm Londýn, kde žije přibližně deset tisíc lišek obecných. Je velmi obratná, jelikož má dlouhý ocas a lehké kosti, takže vyskočí až na dvoumetrovou zeď. Dokáže konzumovat i hnijící potravu, takže téměř nic nepřijde nazmar, a navíc je velmi přizpůsobivá svému prostředí.

More information

Episodes

Dogs in the Wild - Season 1
Available in 6 days
S1E1

Psovité šelmy v divočině (1)

, Prima ZOOM, 70 minutes

Psovité šelmy v divočině (1)

Psovité šelmy, nejrozšířenější masožravci na planetě, jsou tajemné a impozantní. Na světě žije celkem 37 druhů. Jedním z nich je i liška tibetská, která žije na vysokohorských plošinách. Pro lov velkých zvířat je příliš malá, proto se zaměřuje na menší kořist – především na pišťuchy, které tvoří 95 % její potravy. Liška umí dokonale splynout s krajinou, což jí v lovu značně pomáhá. Většinou jí k nasycení stačí jedna pišťucha denně, ale v období, kdy vychovává mláďata a kojí, musí více jíst, aby uživila rodinu. O mláďata se ale naštěstí nestará sama. Na rodičovství se podílí i samec, jenž hlídá potomky, loví potravu i vyhrabává nory. Ať žijí psovité šelmy kdekoliv, vždy mají strategii přežití. Divocí psi jsou vždy silnější, když spolupracují, což platí hlavně v rozmanitých lesích jižní Indie. Právě zde žijí dhoulové, kteří se dorozumívají charakteristickým vysokým štěkáním. Mají celkem jedenáct typických zvuků určených pro různé situace. Komunikace ale neslouží jen k zábavě – slouží také k přežití. V jejich prostředí se totiž vyskytují také sloni, levharti i tygři. Co se týče lovu, dhoulové loví výhradně ve smečkách, díky čemuž dokážou ulovit i velkého jelena. Mezi psovité šelmy s nejpronikavějším hlasem patří jednoznačně vlci. Nejobávanějším vlčím poddruhem je vlk arktický, jenž tráví celý život v zamrzlé arktické tundře. Díky své jedinečné srsti však dokáže snášet chlad, ale i hlad. Někdy vydrží bez jídla i více než dva týdny. Jeho vytí může být slyšet až na 15 kilometrů daleko a ve smečce velmi pečlivě spolupracuje s ostatními. Díky efektivní komunikaci tak dokáže smečka společnými silami ulovit kořist až dvacetkrát větší, než je samotný vlk. V Africe se nachází pozůstatek obrovského jezera, pánev Makgadikgadi, kde žije další psovitá šelma – pes ušatý. Ten má dlouhé uši, které jsou delší než jeho hlava, což z nich činí dokonalý zvukový nástroj. Pomáhají mu při vyhledávání hmyzu, jenž tvoří hlavní složku jeho potravy, a to ve dne i v noci. Po celý den však musí být pes ušatý ve střehu, protože sdílí své teritorium se šakalem čabrakovým, který je větší a považuje ho za kořist. V Jižní Americe pak lze nalézt psa hřivnatého. Tento nejvyšší divoký pes na planetě obývá savany a živí se masem či ovocem, které se většinou vyskytuje v jeho okolí. Fenek tak oproti němu čelí daleko tvrdším výzvám. Obývá pouště s horkým klimatem, kde jsou podmínky pro život velmi náročné. Jeho velké uši mu však pomáhají se s nimi vyrovnat – fungují totiž jako přirozená klimatizace. Jakmile je venku tma, fenek se vydává hledat potravu, které má jako všežravec dostatek. S vodou je to komplikovanější, ale díky mimořádně přizpůsobeným ledvinám naštěstí nepotřebuje téměř pít – většinu potřebné tekutiny totiž získává přímo z potravy. Jeden z nejpřizpůsobivějších divokých psů žije v Austrálii. Jedná se o psa dinga, který má mimořádně rozmanitý jídelníček. Potravu hledá v lese, ale i na pláži, kde se kořistí často stávají krabi nebo želví vajíčka. Ty najde pomocí citlivého čenichu, který má o 290 milionů receptorů víc než lidský nos. Za nejodolnější psovitou šelmu je považována liška obecná, která dokáže přežít v tundře, lesích i v městském prostředí. V Evropě je jejím oblíbeným útočištěm Londýn, kde žije přibližně deset tisíc lišek obecných. Je velmi obratná, jelikož má dlouhý ocas a lehké kosti, takže vyskočí až na dvoumetrovou zeď. Dokáže konzumovat i hnijící potravu, takže téměř nic nepřijde nazmar, a navíc je velmi přizpůsobivá svému prostředí.

About show

Documentary

Psovité šelmy, nejrozšířenější masožravci na planetě, jsou tajemné a impozantní. Na světě žije celkem 37 druhů. Jedním z nich je i liška tibetská, která žije na vysokohorských plošinách. Pro lov velkých zvířat je příliš malá, proto se zaměřuje na menší kořist – především na pišťuchy, které tvoří 95 % její potravy. Liška umí dokonale splynout s krajinou, což jí v lovu značně pomáhá. Většinou jí k nasycení stačí jedna pišťucha denně, ale v období, kdy vychovává mláďata a kojí, musí více jíst, aby uživila rodinu. O mláďata se ale naštěstí nestará sama. Na rodičovství se podílí i samec, jenž hlídá potomky, loví potravu i vyhrabává nory. Ať žijí psovité šelmy kdekoliv, vždy mají strategii přežití. Divocí psi jsou vždy silnější, když spolupracují, což platí hlavně v rozmanitých lesích jižní Indie. Právě zde žijí dhoulové, kteří se dorozumívají charakteristickým vysokým štěkáním. Mají celkem jedenáct typických zvuků určených pro různé situace. Komunikace ale neslouží jen k zábavě – slouží také k přežití. V jejich prostředí se totiž vyskytují také sloni, levharti i tygři. Co se týče lovu, dhoulové loví výhradně ve smečkách, díky čemuž dokážou ulovit i velkého jelena. Mezi psovité šelmy s nejpronikavějším hlasem patří jednoznačně vlci. Nejobávanějším vlčím poddruhem je vlk arktický, jenž tráví celý život v zamrzlé arktické tundře. Díky své jedinečné srsti však dokáže snášet chlad, ale i hlad. Někdy vydrží bez jídla i více než dva týdny. Jeho vytí může být slyšet až na 15 kilometrů daleko a ve smečce velmi pečlivě spolupracuje s ostatními. Díky efektivní komunikaci tak dokáže smečka společnými silami ulovit kořist až dvacetkrát větší, než je samotný vlk. V Africe se nachází pozůstatek obrovského jezera, pánev Makgadikgadi, kde žije další psovitá šelma – pes ušatý. Ten má dlouhé uši, které jsou delší než jeho hlava, což z nich činí dokonalý zvukový nástroj. Pomáhají mu při vyhledávání hmyzu, jenž tvoří hlavní složku jeho potravy, a to ve dne i v noci. Po celý den však musí být pes ušatý ve střehu, protože sdílí své teritorium se šakalem čabrakovým, který je větší a považuje ho za kořist. V Jižní Americe pak lze nalézt psa hřivnatého. Tento nejvyšší divoký pes na planetě obývá savany a živí se masem či ovocem, které se většinou vyskytuje v jeho okolí. Fenek tak oproti němu čelí daleko tvrdším výzvám. Obývá pouště s horkým klimatem, kde jsou podmínky pro život velmi náročné. Jeho velké uši mu však pomáhají se s nimi vyrovnat – fungují totiž jako přirozená klimatizace. Jakmile je venku tma, fenek se vydává hledat potravu, které má jako všežravec dostatek. S vodou je to komplikovanější, ale díky mimořádně přizpůsobeným ledvinám naštěstí nepotřebuje téměř pít – většinu potřebné tekutiny totiž získává přímo z potravy. Jeden z nejpřizpůsobivějších divokých psů žije v Austrálii. Jedná se o psa dinga, který má mimořádně rozmanitý jídelníček. Potravu hledá v lese, ale i na pláži, kde se kořistí často stávají krabi nebo želví vajíčka. Ty najde pomocí citlivého čenichu, který má o 290 milionů receptorů víc než lidský nos. Za nejodolnější psovitou šelmu je považována liška obecná, která dokáže přežít v tundře, lesích i v městském prostředí. V Evropě je jejím oblíbeným útočištěm Londýn, kde žije přibližně deset tisíc lišek obecných. Je velmi obratná, jelikož má dlouhý ocas a lehké kosti, takže vyskočí až na dvoumetrovou zeď. Dokáže konzumovat i hnijící potravu, takže téměř nic nepřijde nazmar, a navíc je velmi přizpůsobivá svému prostředí.

Cast

Chris Packham
Information Career Partnerství Contact Cookie Settings Přejít do partnerské sítě