
Milovníci vína
S01E02 - 2/12
Bzenecká lipka, moravská verze ryzlinku, je víno s tradicí, dlouhou historií a zajímavým příběhem. Nové díly dokumentárního cyklu nejen o víně
Více informacíEpizody
Řada 1Rakousko - Frankovka
Odkud pochází v Čechách i na Moravě oblíbená červená Frankovka a jaké víno vybrat k hovězímu steaku na houbách? Moravská vinařská legenda Miroslav Hrabal nám bude vyprávět svůj životní příběh a představí vynikající červené André a proslulou Frankovku. Ukáže nám, jak se ekologicky stará o vinice, a vysvětlí, proč je přesvědčen, že kvalitu vína mohou ovlivnit fáze měsíce. K aromatickému André si pak ugrilujeme krásný hovězí steak z vysokého roštěnce a doplníme ho silnou hnědou omáčkou demi-glace, letními houbami a chřestovým pyré. Rakouští vinaři nám předvedou, proč je Frankovka uznávanou vinnou odrůdou na celém území bývalého Rakouska-Uherska, a kde si v centru této bývalé monarchie můžeme koupit nejen víno, ale třeba i šavli na důstojnické otevírání šampaňského nebo otvírák na víno, který žádný korek nepřetrhne.(Česká televize)
Bordeaux - Cuveé
Proč ve slavném francouzském Bordeaux míchají vinné odrůdy Cabernet a Merlot? A co má s nimi společného ryba? Také tentokrát navštívíme vinařskou Moravu a poznáme legendu moderního moravského vinařství, pana Ing. Miloše Michlovského. Zdatným souputníkem mu bude šlechtic baron de Coincy, který produkuje několik tisíc láhví vína speciálně určeného na stůl francouzského prezidenta a jejich ministerstva zahraničí. Svůj malý díl dostanou z klasicky vyráběného vína oblasti Pomerol také některé špičkové tříhvězdičkové restaurace světa. Dozvíme se, co znamenají ve vinném světě slova „negociant“ a „en primeur“. A abychom nestoupali příliš vysoko, ukážeme si, jak se vína míchají z různých odrůd také u nás doma, v Rakvicích z Velkopavlovické vinařské oblasti na Moravě.(Česká televize)
Champagne
Kdo by si někdy nedopřál omamné bublinky šampaňského? Proč se ale zlatavý mok vyrábí tu z bílého a jindy z červeného vína? Žádné pořádné vinné putování nemůže vynechat slavnou pravlast perlivých vín, francouzskou Champagne. Proslulé bublinky ve víně zde kdysi vznikly zřejmě omylem, ale v Champagni dokázali tuto chybu dokonale využít. I když mají zdejší šumivá vína převážně lákavou zlatavou barvu, vyrábějí se jak z bílých, tak i červených odrůd. Šampaňské z odrůdy Chardonnay bývá lehčí a svěžejší, to z Rulandského modrého je těžší a aromatičtější. Dozvíme se také, jak šampaňské správně otevírat a nalévat, i jaké skleničky jsou nejvhodnější k jeho jednotlivým typům. A Jaromír Gala nás na moravské vinici seznámí s tím, co jsou to „zelené práce“.(Česká televize)
Morava
Konečně doma, na Moravě! Ve Strážnici, Mikulově a Valticích. Podle čeho poznáme, zda nám nalévají skutečně pravý burčák? Burčák je fenomén střední Evropy, pijeme ho u nás, v Rakousku a Německu, jinde ho skoro neznají. A jak nám vysvětlí vinař Jaromír Gala, opravdový moravský burčák má svoje jasná pravidla a ve stánku u zaprášené silnice ho většinou nekoupíte. Na Moravě v tomto díle ještě zůstaneme a osvěžíme si historii našich nejslavnějších vinařských oblastí. Zjistíme, co u nás znamená sousloví „velká vína velkých vinic“, a podíváme se, jak si stojí naši domácí mladí vinaři. Přední znalci nám pak poradí, jak víno párovat či snoubit s jídlem.(Česká televize)
Podobné tituly
O pořadu
Rýnský ryzlink je víno, které má mnoho podob. Ty nejproslulejší se pěstují v Alsasku a na úbočích řeky Mosely. Nové díly dokumentárního cyklu nejen o víně